Vatikánská muzea ve Vatikánu jsou jedním z největších komplexů uměleckých sbírek na světě. Vystavuje sbírky starožitností a uměleckých děl od starověku po současnost. Z přibližně 70 000 sbírkových předmětů je jich v muzeích vystaveno přibližně 20 000. Základ muzea tvoří sbírka klasických děl shromažďovaných původně při Vatikánské knihovně založené papežem Sixtem IV. roce 1475. Součástí komplexu jsou i Raffaelovy Stanze (síně) a světoznámá Sixtinská kaple.

Sixtinská kaple

Jedná se o kapli Apoštolského paláce ve Vatikánu. Je známá díky své architektuře, ale hlavně díky neobyčejně bohaté vnitřní nástěnné výzdobě od největších renesančních umělců, včetně Michelangela a jeho stropu. Kaple je rovněž známá jako místo, kde se koná volba papeže, tzv. konkláve. Je zasvěcena Nanebevzetí Panny Marie.

Raffaelovy Stanze

Komplex čtyř síní zrekonstruovaných papežem Juliem II. v roce 1508.  Fresky nejprve začali tvořit Bramantino, Bazzi,  Perugino a další významní umělci své doby. V pokročilém stádiu rekonstrukcí povolal papež dosud neznámého umělce Raffaela Santiho z Urbina. Ten většinu fresek odstranil a nahradil je novými, vlastními malbami. Ty po jeho smrti v roce 1520 dokončili jeho žáci.

  • Síň požáru – Výjevy ze života Lva III., oslavující současného papeže Lva X. Fresky na klenbě vytvořil Perugino.
  • Síň segnatury – (dřívější knihovna a studovna Julia II.) Vymalována originály od Raffaela Santiho.
  • Heliodorova síň – dostala pojmenování podle fresky Vyhnání Heliodora z chrámu, která ilustruje starozákonní příběh.
  • Konstantinova síň – Tuto síň již dokončili Raffaelovi žáci. Opět křesťanské výjevy.
  • Raffaelovy lodžie jsou dílem Raffaelových žáků, fresky s použitím štukatury. Zobrazené scény znázorňují biblické výjevy. Práce probíhaly v letech 1517–1519 a hlavním autorem je Giovanni da Udine.
  • Vatikánská muzea jsou otevřena od pondělí do soboty: od 9:00 do 16:00 (pokladna zavírá v 16:00, muzea v 18:00) a každou poslední neděli v měsíci od 9:00 do 12:30. Zavřeno: 1. a 6.ledna, 11.února, 19.března, velikonoční neděle a pondělí, 1.května, 29.června (svatého Petra a Pavla), 15. srpna, 1.listopadu, 8., 25. a 26. prosince.
  • Kombinovaná vstupenka Vatikánská muzea + Sixtinská kaple (individuální návštěva bez průvodce): plné vstupné 16 €; snížené 8 € (děti ve věku od 6 do 18 let, studenti do 26 let – po předložení mezinárodního studentského průkazu, pro studenty VŠ ve věku od 19 do 26 let – po předložení potvrzení na hlavičkovém papíře s razítkem univerzity podpisem děkana fakulty nebo rektora univerzity; zdarma (děti do 6 let, poslední neděli v měsíci, 27. září – Světový den cestovního ruchu a první neděli v měsíci). Vstupenka je platná i do Vatikánského historického muzea v Lateránském paláci – musíte však muzeum navštívit do 5 dnů od označení vstupenky ve Vatikánských muzeích. Vstupenku do Vatikánských muzeí si můžete rezervovat online na adrese http://biglietteriamusei.vatican.va/musei/tickets/, poplatek za rezervaci je 4 €.Výše uvedené ceny jsou pro individuální prohlídky bez průvodce, pokud se budete chtít zúčastnit prohlídky s průvodcem, je k dispozici kombinovaná vstupenka viz níže. Audioprůvodce je za poplatek 7 € (audioprůvodce (italština, francouzština, angličina, němčina, španělština, japonština, korejština, čínština a ruština). Kombinované vstupenka Vatikánská muzea + Sixtinská kaple (s průvodcem): plné vstupné 32 €; snížené vstupné 24 € (vstupenka zahrnuje vstup do muzeí, prohlídku s průvodcem a audioprůvodce (italština, francouzština, angličina, němčina, španělština, japonština, korejština, čínština a ruština).
Sixtinská kaple

Mohlo by se vám také líbit:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *